tisdag 2 december 2008

STIFADO (kryddig grekisk gryta)


4 PORTIONER

2 GUL LÖKAR
3 VITLÖKSKLYFTOR
800 G GRYTBITAR AV NÖT
1 MSK RAPOLJA
400 G KROSSADE TOMATER
2 KÖTTBULJONGTÄRNINGAR
1 TSK SOCKER
1 MSK RÖDVINSVINÄGER
2 TSK OREGANO
2 LAGERBLAD
1 KANELSTRÅNG
1 KRM MALD NEJLIKA
1 DL SYLTLÖK
SALT
SVARTPEPPAR

1. SKALA LÖKEN OCH SKÄR DEN GULA I BITAR OCH FINHACKA VITLÖKEN.
2. BRYN GRYTBITARNA I OLJA, TILLSÄTT LÖK OCH VITLÖK OCH FRÄS MED ETT TAG. HÄLL I KROSSADE TOMATER OCH VATTEN SÅ ATT DEN TÄCKER KÖTTER. TILLSÄTT DÄREFTER BULJONGTÄRNINGAR,SOCKER,RÖDVINSVINÄGER,OREGANO,LAGERBLA,KANELSTÅNG OCH MALD NEJLIKA KOKA UPP OCH SKUMMA AV FETT OCH SLAGGPRODUKTER. KOKA I 1-2 TIMMAR ( BEROENDE PÅ KÖTTETS KVALITET)
3. LÄGG I AVRUNNEN SYLTLÖK OCH KRYDDA MED SALT O PEPPAR.

4. Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts
LYCKA TILL!!!

måndag 27 oktober 2008

Snabbkakor



100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
4,5 dl russin
2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser
Rulla till runda bollar
Grädda på bakplåtspapper i 200 gr ugn i ca 10 min

Gott gottt!!!

tisdag 26 augusti 2008

Pinnbröd

Pinnbröd:
2,5 dl mjöl
1 tesked bakpulver
0,5 tesked salt
1 dl a-fil el vatten

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt a-fil om vill ha vatten. Knåda degen. Om det
känns kladdigt ta i mer mjöl. Rulla degen till en lång smalsträng som viras
i spiral runt en skalad pinne. Grädda över glöden tills den är gyllenbrun
och släpper lätt från pinnen. Ät med smör i pinnhålet

söndag 17 augusti 2008

Tacopotatisgratäng!!!!

Den är jättegodaste..


500 g köttfärs
1 st taco mix
1 färsk lök
1 dl majs
3 stora tomater

en färdigt potatisgratäng

Stek köttfärs o taco mix

till lådan la köttfärs o lök o majs
fylla potatisgratäng sista tomater och riva ost ca

20-25 minuter
225 grader ugn!

Sallad till!

vi gjort fyra tomater bit o med löker plus fetaost lite olja till skål blanda den allt.

söndag 10 augusti 2008

Grahamsbullar

Väck familjen med doften av nybakade bullar. Godast med bara en klick smör på medan de fortfarande är varma!



Förberedelsetid: 25 min
Tillagningstid: 10 min
Färdigt på: 1 tim 25 min
Ingredienser

1 pkt jäst
4 msk margarin
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 tsk socker
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Smula sönder jästen i en bunke.
3. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
4. Häll blandningen över jästen och rör om.
5. Tillsätt salt, socker, grahamsmjöl och cirka 6 deciliter av vetemjölet.
6. Arbeta degen kraftigt för hand eller i en matberedare. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar för lös.
7. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa 15-30 minuter.
8. Smörj undertiden en plåt.
9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och tillsätt eventuellt lite mera mjöl om det behövs.
10. Rulla ut degen till två 30 centimeter långa längder. Dela längderna i 8 lika stora bitar.
11. Forma bitarna till släta bullar. Lägg dem på plåten, lägg på bakduken och låt dem jäsa på en varm plats tills de vekar lätta och porösa, cirka 20-30 minuter.
12. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.
13. Låt bröden svalna på ett galler under en bakduk

söndag 27 juli 2008

Langos

Langos (uttalas ungefär lang-gosh) är ett halvsegt, friterat tunt bröd som bland annat serveras penslat med vitlök och vinäger eller med gräddfil och bacon på.


Recept:

25 g jäst
3 dl vatten (ljummet)
1 stor kokt potatis (riven)
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering (ca 7 dl)
Fyllning:
Crème fraiche / gräddfil
Lök (hackad)
Stenbitsrom (röd/svart)
Räkor
Pressad vitlök utrörd i vinäger

Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
Jäs degen i 35-40 minuter.
Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut ovaler, ca 15 cm långa. Jäs dem ca 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper
Hetta upp oljan, 3-4 cm i en tjockbottnad panna. Fritera brödet någon minut på varje sida.
Fyll med gräddfil/creme fraiche, hackad lök, riven ost, stenbitsrom ev räkor.

tisdag 15 juli 2008

Rimbobullar

ca 25 st


25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat margarin eller smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g margarin eller smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:

ägg

Garnering:

1 dl florsocker
1 msk vatten

1. Smula ned jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
3. Kavla ut den till en stor fyrkant 40x40 cm, på en mjölad arbetsbänk.
4. Skär den i fyrkanter, 8x8 cm.
5. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna.
6. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen.
7. Lägg bröden i veckade pappersformar. Ställ dem på plåtar.
8. Låt dem jäsa övertäckta ca 2 tim i rumstemperatur.
9. Pensla bröden med uppvispat ägg.
10. Grädda dem mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 min. I varmluftsugn i 200 grader, ca 8 min.
11. Låt bröden kallna utan bakduk på galler. Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras.

Tips:
Frys in bröden gräddade utan glasyr eller ogräddade efter jäsningen. Grädda dem enligt ugnstemperatur och tidsangivelsen ovan.